Beloningen

Zoals veel andere sportevenementen kent ook de 4Daagse een beloningssysteem. Iedereen die de 4Daagse volgens de reglementen volbrengt, komt in aanmerking voor een beloning. Iemand die voor de eerste keer succesvol deelneemt ontvangt het 4Daagsekruis. Bij iedere volgende succesvolle deelname wordt of een cijfer of een andere variant van het 4Daagsekruis als beloning uitgereikt. Daarnaast kan iedere deelnemer aan de 4Daagse nog een certificaat bestellen.

Groepsmedaille

Naast de individuele beloning, krijg je als burgergroep ook een groepsmedaille als jullie de 4Daagse samen succesvol hebben volbracht.

Succesvolle deelname

Met een 'succesvolle deelname' bedoelen we een deelname op een reglementaire afstand (of hoger), waarbij de deelnemer als resultaat een 4Daagsekruis of een cijfertje heeft ontvangen. Een eerdere deelname als begeleidend wandelaar of op een diploma-afstand telt niet mee als officiële deelname. Daarmee is natuurlijk niet gezegd dat het niet een mooie prestatie was die is geleverd. Indien gewenst kan de begeleidend wandelaar zelf een verzorgersmedaille nabestellen via de website van Praefero: praefero.nl

Meer info

Het 4Daagsekruis - een medaille - is het 'kruis voor betoonde marsvaardigheid', zoals in het Koninklijk Besluit van 6 oktober 1909 is geformuleerd. Meestal zonder het te beseffen neemt de deelnemer aan de 4Daagse na het volbrengen van de prestatie een echte koninklijk erkende onderscheiding in ontvangst, die door Nederlandse militairen op het uniform mag worden gedragen. Het 4Daagsekruis behoort daardoor ook tot de officiële Nederlandse onderscheidingen.

Er geldt ook een officiële 'code' voor het dragen van de medaille. Het kruisje hoort aan de linkerkant op de borst, ongeveer een handbreedte onder de schouder, gedragen te worden. Er mag slechts één medaille tegelijk worden gedragen en er mag maar één cijfer op het lint worden gespeld.

Het 4Daagsekruis is er in brons, zilver en goud, voorzien van cijfertjes en voorzien van kroontjes en/of lauwerkransen, afhankelijk van het aantal keren dat de 4Daagse werd volbracht.
De eerste keer krijg je als deelnemer een bronzen 4Daagsekruis. De tweede keer ontvang je een bronzen 4Daagsekruis met een kroontje erop. De vijfde succesvolle deelname wordt beloond met een zilveren 4Daagsekruis, de zesde met een zilveren 4Daagsekruis met kroon. Het gouden 4Daagsekruis ontvang je na de tiende keer, gevolgd door een gouden 4Daagsekruis met kroon voor de elfde deelname. Tussendoor worden speldjes uitgereikt die op het kruis kunnen worden bevestigd. Bij vijfentwintig, veertig, vijftig, zestig en zeventig deelnames worden speciale, waardevollere varianten op het gouden kruis uitgereikt. In een overzicht vind je alle cijfers met het bijbehorende 4Daagsekruis.

Dertien wandelaars liepen de 4Daagse zestig keer of vaker uit. Jarenlang was Annie Berkhout de recordhouder. Ze voltooide de wandeltocht maar liefst 66 keer en liep voor het laatst mee in 2003. Tegenwoordig heeft Bert van der Lans (71 keer) het record in handen, op de voet gevolgd door Dick Koopman (70 keer).

Ben je een 4Daagsekruis of cijfertje kwijtgeraakt of wil je toch nog graag een certificaat ontvangen van een eerdere deelname? Stuur dan een e-mail naar onze Servicedesk. Als we vast hebben kunnen stellen dat je inderdaad recht hebt op de beloning, laten wij je weten welk bedrag je aan ons kan overmaken. Het bedrag verschilt namelijk per type beloning. Het nabestellen van een certificaat kost €18,50. Het is alleen mogelijk om certificaten na te bestellen van de 4Daagse 2008 of later.

Tijdens de 4Daagse zijn er verschillende wandelorganisaties die op start- en finishlocatie de Wedren een stand hebben. Wandelaars kunnen hier terecht voor informatie en producten. Ben je in het bezit zijn van een stempelboekje van een van deze organisaties, dan kun je hier een stempel in het desbetreffende stempelboekje laten plaatsen of eventuele andere beloningen kopen. Op de plattegrond van de Wedren vind je de plek van deze organisaties.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse