
Pech onderweg
Blaren, overbelaste spieren en gewrichten, hielspoor, warmteflauwtes, schaafwonden, achillespeesblessures. Goed trainen vooraf voorkomt veel wandelleed, maar je kunt altijd een wandelblessure oplopen. Ieder jaar komen de artsen, verpleegkundigen, EHBO’ers, blarenprikkers en masseurs duizenden keren in actie.
Medische verzorgingsposten
Krijg je onderweg last van blaren of een andere blessure, dan kun je onderweg terecht op een van onze medische verzorgingsposten. Per dag worden er voor deelnemers van alle afstanden twee of drie verzorgingsposten ingericht. Daarnaast is er voor de 50km-lopers dagelijks nog een extra post beschikbaar. De verzorgingsposten zijn ondergebracht in bestaande accommodaties (bijvoorbeeld een sporthal) of in speciaal ingerichte tenten. De medische verzorging op de posten is beschikbaar voor alle deelnemers.
Naast de verzorgingsposten langs het parcours, zijn er ook diverse EHBO-posten op het start- en finishterrein. Wij organiseren de medische zorg in samenwerking met het Rode Kruis, Nederlands Genootschap voor Sportmassage en Defensie.
Waar vind ik de medische verzorgingsposten?
Op de routes zijn per dag de medische verzorgingsposten aangegeven. Ook zijn de medische verzorgingsposten in de 4Daagse app eenvoudig te vinden.
Blaren behandelen
Wil je weten hoe je je blessure of blaar zelf kunt voorkomen of behandelen? Kijk op de website van het Rode kruis. Voor medische problemen kijk ook op Thuisarts.nl.
Meer info
Warmte heeft invloed op je lichaam én je wandelprestaties. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.
Tips
- Volg het weerbericht
Houd ook de website van de 4Daagse in de gaten voor de laatste informatie. - Plan je rustmomenten
Bekijk waar de rustposten zijn op de route en neem vaker pauze dan je gewend bent. - Kleed je luchtig
Draag lichte, ademende kleding en een pet, hoed of ander hoofddeksel tegen de zon. - Gebruik zonnebrandcrème
Smeer meerdere keren per dag met minimaal factor 30. - Blijf goed drinken
Neem voldoende water mee en drink regelmatig. Wacht niet tot je dorst hebt. Drink bij voorkeur kleine hoeveelheden verspreid over de dag zoals sportdrank, bouillon, sap en voeg eventueel elektrolyten toe. - Wees matig met alcohol
Alcohol zorgt voor uitdroging. - Zout aanvullen
Door zweten verlies je niet alleen vocht, maar ook zout. Neem een zoute snack of gebruik sportdrank om dit aan te vullen. - Koel jezelf af
Maak gebruik van waterpunten langs de route onderweg. Koel je nek, polsen en gezicht. - Luister naar je lichaam
Voel je je duizelig, misselijk of vermoeid? Zoek dan direct een schaduwplek op, drink water en raadpleeg een EHBO’er als nodig. - Extra tip
Luister de aflevering 'gezond lopen' van de officiële 4Daagse podcast 'De route naar de Via Gladiola'. Hierin deelt Eline Mooyaart, stafarts van de 4Daagse extra tips.
Let op signalen van oververhitting
- Hoofdpijn
- Duizeligheid
- Spierkrampen
- Misselijkheid of braken
- Rode, warme huid (zonder zweten)
- Verwardheid of sufheid
Wat te doen bij klachten?
- Zoek een koele plek op
- Koel actief met water of natte doeken
- Drink kleine slokjes water
- Raadpleeg medische hulp en meld je bij een EHBO-post
Blijf alert en zorg voor jezelf. Zo maken we samen de 4Daagse veilig en verantwoord, ook bij warm weer.
Bij het wandelen door bossen en natuur, kun je een tekenbeet oplopen waar je ziek van kunt worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober, maar teken zijn al vanaf 5°C actief dus een beet kan het hele jaar voorkomen. Van een tekenbeet voel je doorgaans niets, het is niet pijnlijk, dus goed opletten is nodig. Ga je de natuur in? Neem voorzorgsmaatregelen en doe altijd een tekencheck!