We zetten stappen vooruit

Ben je benieuwd naar wat de 4Daagse allemaal doet op het gebied van duurzaamheid en wil je tips over wat je zelf kunt doen? Blijf lezen!

Wat doen we nu al?

Aanmelden bij de registratiebureaus kan sinds 2022 met een digitaal ticket. Printen is niet meer nodig. Daarmee besparen we zo’n 45.000 geprinte A4tjes. Daarnaast nemen we steeds meer duurzame en gezonde voeding op in het assortiment. Ook hebben we respect voor de natuur en stimuleren deelnemers om met het openbaar vervoer te gaan.

Circulair bekersysteem

Sinds 2022 kunnen alle gebruikte drinkbekers tijdens de 4Daagse, zowel op de Wedren als bij de Vierdaagsefeesten in de stad, hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe bekers. Met dit circulaire bekersysteem van rPET softcups werken Stichting DE 4DAAGSE, Stichting Vierdaagsefeesten en de gemeente Nijmegen aan een schonere stad en minder plastic verspilling. Daarmee hebben we een enorme stap vooruit gezet om de afvalberg te verkleinen.

Een herbruikbare hardcup beker kent (nu nog) te veel nadelen op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek. Dat is waarom we single-use bekers gebruiken. Deze moeten wel schoon en zorgvuldig ingezameld worden om er weer nieuwe bekers van te kunnen maken. Dat gaat niet als ze al op de grond hebben gelegen en er bijvoorbeeld zand op is gekomen. De hulp van bezoekers is hard nodig om gebruikte bekers terug naar de bar te brengen.

Hoe het werkt? Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je eenmalig een milieubijdrage van € 0,50. Als je bij elke volgende bestelling een (schone) beker inlevert, betaal je alleen de consumptieprijs. Breng je laatste beker terug naar de bar op de Wedren en ontvang als wandelaar een token voor de volgende dag.

Wat doen we nog meer?

Maar dat is niet alles! Bekijk hieronder welke duurzame stappen we nog meer zetten.

GEM-stage op Heumensoord

GEM-stage op Heumensoord

De GEM-Stage is een CO2-neutraal podium dat draait op wind- en zonne-energie. Het podium is voorzien van verschillende zonnepanelen en een windmolen waarmee het groene energie opwekt. Bij de verschillende oplaadpunten onderaan het podium kun je vervolgens je telefoon opladen.

Minder plastic op Heumensoord

Iedereen die op kamp Heumensoord arriveert, krijgt ook een eigen bidon die bij de verschillende waterpunten gevuld kan worden. Ook doet kamp Heumensoord mee met het circulaire bekersysteem.

Elektrisch vervoer voor onze vrijwilligers

Onze vrijwilligers moeten zich regelmatig verplaatsen van A naar B. Sinds 2022 hebben ze de mogelijkheid om dit per elektrische fiets of scooter te doen en zijn er door Wassink Autogroep een aantal elektrische auto’s beschikbaar gesteld.

Extra fietsenstallingen en samenwerking met openbaar vervoerders

Tijdens de 4Daagse stimuleren we bezoekers om op een zo duurzaam mogelijke manier naar de Wedren komen, met het ov of op de fiets! We maken afspraken met vervoerders NS, Arriva en Breng voor speciale dienstregelingen tijdens de 4Daagseweek. Daarnaast faciliteren we gratis fietsenstallingen nabij de Wedren voor 4Daagsedeelnemers.

Wat kun je zelf doen?

Al met de kleinste aanpassingen kun je grote impact maken. We hebben wat praktische tips voor je op een rijtje gezet:

1. Kom met het openbaar vervoer, de fiets of te voet

Heb je geen treinstation in jouw stad of dorp? Fiets dan naar het dichtstbijzijnde. Zo warm je je spieren alvast lekker op. We werken samen met NS, Breng en Arriva, zodat er extra treinen en bussen rijden. Speciaal voor 4Daagsedeelnemers worden op drie plekken rondom de Wedren extra fietsenstallingen gerealiseerd.

2. Koop en recycle je drankje bij de bar

Door netjes om te gaan met je circulaire beker (lever deze schoon bij de bar in) zorgen we voor een schonere 4Daagse en verspillen we geen grondstoffen. Ga je nog naar de feesten? Ook daar houd je de stad schoon met de beker.

3. Neem een herbruikbare waterfles mee

Er zijn onderweg voldoende watertappunten waar je jouw fles gratis kunt vullen met water! Heb je toch een plastic flesje gekocht? Gooi deze niet weg, maar lever hem weer in en ontvang statiegeld retour.

4. Gooi je afval in de prullenbak

Gooi je afval langs de route en op de Wedren netjes in de prullenbakken. Zo help je de DAR, houd je rekening met omwonenden en maak je de natuur blij.

5. Weg met plastic zakjes

Verpak je lunch in een herbruikbare verpakking. Ook worden er onderweg voldoende voedzame en lekkere snacks aangeboden door fans op de route. Voorverpakte tussendoortjes kun je prima thuislaten.

6. Heb respect voor de natuur en gebruik het toilet :)

Om de 5 kilometer kom je bij een gratis toiletvoorziening op de route. Vaak kun je ook terecht bij bewoners en horecagelegenheden, soms tegen een kleine vergoeding. De app 'HogeNood' biedt een overzicht van openbare en semi-openbare toiletten.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse