Welke afstand mag ik lopen in 2023?

De 4Daagse is een wandelprestatietocht. Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat jij als deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor jou geldende reglementaire afstand aflegt. Schrijf je in als burgergroep, dan loopt iedereen in de groep dezelfde afstand. De 4Daagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer. 

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen.

Reglementaire afstand

Aan de hand van je geboortejaar kun je met hulp van onderstaande tabellen zien op welke afstand(en) jij in 2023 mag inschrijven. De afstand waar een R bij staat, is de afstand waarvoor je minimaal moet inschrijven en wordt bepaald aan de hand van je leeftijd en geslacht. De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd.

Keuzeafstand

Je kan er ook voor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. De afstand waar een K bijstaat, is de afstand waar je ook voor mag inschrijven. Die afstand noemen we de keuzeafstand. Deze afstand is gezien je leeftijd en geslacht niet verplicht.

Leeftijdstabel 2023

Vrouwen

2008-201130km (R)40km (K)50km (K)
1964-200740km (R)50km (K)
1963 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

Mannen

2008 - 201130km (R)40km (K)50km (K)
2005 - 200740km (R)50km (K)
1974 - 200450km (R)*
1964 - 197340km (R)50km (K)
1963 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

* Voor mannelijke militairen geldt als reglementaire afstand ook de 40km. Zij zijn dan wel verplicht om ten minste tien kilo aan bepakking mee te dragen.

Samen op dezelfde afstand

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen. Is er bijvoorbeeld iemand in de groep die reglementair de 50 kilometer moet lopen? Dan moet iedereen in de groep 50 kilometer lopen. Het is namelijk niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen.

Wanneer de contactpersoon in Mijn 4Daagse een groep vormt, wordt de afstand van alle toegevoegde groepsdeelnemers automatisch aangepast naar de hoogste reglementaire afstand binnen de groep. 

Meer info

De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd. Het is niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen. Wel kun je ervoor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. Dit noemen we een keuzeafstand.

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen.

In enkele bijzondere situaties kunnen mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een beroep doen op de dispensatieregeling van de 4Daagse om dagelijks minder te lopen dan de geldende reglementaire afstand of om deel te nemen in een rolstoel. Je leest hier meer over op de pagina Reglementen.

Aftellen tot de 105ᵈᵉ editie van de 4Daagse