Welke afstand mag ik lopen in 2024?

De 4Daagse is een wandelprestatietocht. Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat jij als deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor jou geldende reglementaire afstand aflegt. Schrijf je in als burgergroep, dan loopt iedereen in de groep dezelfde afstand. De 4Daagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer. 

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen.

Reglementaire afstand

Aan de hand van je geboortejaar en geslacht kun je met hulp van onderstaande tabellen zien op welke afstand(en) jij in 2024 mag inschrijven. De afstand waar een R bij staat, is de afstand waarvoor je minimaal moet inschrijven. De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd. Het is niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen.

Keuzeafstand

Je kan er ook voor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. De afstand waar een K bijstaat, is de afstand waar je ook voor mag inschrijven. Deze afstand is gezien je leeftijd en geslacht niet verplicht. Die afstand noemen we daarom keuzeafstand.

Let op: je moet op alle vier de dagen de afstand lopen waarvoor je je hebt ingeschreven. Als de 4Daagse eenmaal begonnen is, kun je dus niet meer van afstand wisselen.

Leeftijdstabel 2024

Vrouwen

2009-201230km (R)40km (K)50km (K)
1965-200840km (R)50km (K)
1964 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

Mannen

2009 - 201230km (R)40km (K)50km (K)
2006 - 200840km (R)50km (K)
1975 - 200550km (R)*
1965 - 197440km (R)50km (K)
1964 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

* Voor mannelijke militairen geldt als reglementaire afstand ook de 40km. Zij zijn dan wel verplicht om ten minste tien kilo aan bepakking mee te dragen.

Samen op dezelfde afstand

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen. Is er bijvoorbeeld iemand in de groep die reglementair de 50 kilometer moet lopen? Dan moet iedereen in de groep 50 kilometer lopen. Het is namelijk niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen.

Meer info

De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd. Het is niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen. Wel kun je ervoor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. Dit noemen we een keuzeafstand.

Alle deelnemers in een burgergroep lopen dezelfde afstand. Voor sommige deelnemers in de groep kan dit betekenen dat zij niet de reglementaire afstand, maar de keuzeafstand moeten lopen.

In enkele bijzondere situaties kunnen mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een beroep doen op de dispensatieregeling van de 4Daagse om dagelijks minder te lopen dan de geldende reglementaire afstand of om deel te nemen in een rolstoel. Je leest hier meer over op de pagina Reglementen.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse