Blijf eten en drinken!

Een algemeen advies over hoeveel je moet eten en drinken tijdens het wandelen, is niet te geven. Dit verschilt namelijk per persoon. Ook spelen omgevingsfactoren zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid een rol. Daarom is het van belang dat je luistert naar je lichaam! Je hoeft niet te wachten met drinken totdat je dorst hebt, maar je hoeft ook niet de hele weg te drinken. Verdeel dit over de dag. Drink je te weinig, dan kun je spierkramp en hoofdpijn krijgen, duizelig en misselijk worden en zelfs flauwvallen.

Tips

  • Probeer tijdens je training uit hoeveel je moet drinken en welk soort drinken goed bevalt.
  • Vermijd het drinken niet omdat het zo lastig is om naar het toilet te gaan. Dat is een verkeerde beslissing die je met name bij warme omstandigheden flink kan opbreken. Probeer wel je vochtinname goed over de dag te spreiden.
  • Koolzuurhoudende (fris)dranken zijn minder geschikt. Deze kunnen maagproblemen veroorzaken.
  • Drink geen alcohol onderweg. Alcohol en lichamelijke inspanning gaan niet samen.
  • Ook het gebruik van opwekkende en kalmerende middelen wordt met nadruk ontraden.

Waterpunten onderweg

Langs de routes vind je iedere dag waterpunten. Daar kun je gratis drinkwater ‘tanken’. Dat kan ook op de medische verzorgingsposten. Alle waterpunten staan op de routekaarten aangegeven. Je bent er zelf verantwoordelijk voor om voldoende water bij je te dragen.

Let op: neem zelf een bidon of flesje mee om te (her)vullen. Dat is beter voor het milieu. Bij de waterpunten worden geen bekers of flesjes verstrekt.

Eet regelmatig

Eet voldoende zodat je over genoeg ‘brandstof’ beschikt. Wacht niet met eten totdat je honger krijgt. Tijdens de tocht regelmatig een koolhydraatrijk tussendoortje eten geeft weer (even) een extra boost.

Vanuit de organisatie van de 4Daagse wordt langs de route geen catering aangeboden. Neem dus zelf voldoende voeding mee voor onderweg of maak gebruik van de vele stands en horeca die je langs de route aan zal treffen. Op start- en finishterrein de Wedren kun je terecht bij de stands van cateraar Albron.

Meer weten?

Op de website van KWbN vind je meer informatie en tips over wandelen en voeding.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse