Update NL Militairen

Leestijd circa 2 minuten

Statement Ministerie van Defensie en Stichting DE 4DAAGSE

We zijn verheugd om te zien hoeveel enthousiasme er is om mee te doen met de 105de editie van de 4Daagse. Helaas is tijdens de inschrijfperiode enige onrust en onduidelijkheid ontstaan onder Nederlandse militaire deelnemers. We merken dat er veel vragen zijn over de limitering en de gekozen manier van inschrijven. Met dit gezamenlijke statement van het Ministerie van Defensie en de 4Daagse geven we uitleg over de gekozen manier van inschrijven.

Allereerst: Op Kamp Heumensoord is plek voor 6000 militairen. Jaarlijks wordt een onderverdeling gemaakt in onderling overleg tussen de delegatielanden, de 4Daagse en het Ministerie van Defensie. Het aantal Nederlandse militaire deelnemers is voor 2023 vastgesteld op 1950. De 4Daagse heeft sinds 2023 een nieuwe manier van inschrijven; niet langer met een loting maar volgens het ‘vol = vol’ principe. Hierbij werd een eerste inschrijfperiode opengesteld voor burgerdeelnemers die willen deelnemen voor beloning 2 of hoger, jongeren en groepen. De deelname voor Nederlandse militairen wordt in het inschrijfreglement vastgesteld in overleg tussen het Ministerie van Defensie en Stichting DE 4DAAGSE. Het Ministerie van Defensie geeft er de voorkeur aan dat Nederlandse militairen deelnemen in detachementsverband, waardoor is besloten dat in de eerste inschrijfperiode alleen detachementen konden inschrijven.

Vanwege grote belangstelling zijn in de eerste inschrijfperiode 1357 inschrijvingen in detachementsverband ontvangen waardoor nog 593 tickets overbleven voor individuele Nederlandse militairen in de tweede inschrijfperiode. Door grote animo waren de resterende tickets voor individuele Nederlandse militairen snel uitverkocht.

Een aantal militairen heeft zich vervolgens nog kunnen inschrijven als burgerdeelnemer, waar inmiddels ook de tickets voor zijn uitverkocht. We begrijpen de teleurstelling bij Nederlandse militairen die in 2023 graag hadden mee willen doen aan de 105de 4Daagse, maar dat niet kunnen doen doordat de beschikbare tickets snel op waren. We hopen deze militairen in de toekomst alsnog te mogen begroeten als deelnemer.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse