105de editie 4Daagse als vanouds

Leestijd circa 2 minuten

Op vrijdag 21 juli hebben 39.019 wandelaars de finish van de 105de 4Daagse gehaald. Na een feestelijke intocht op de Via Gladiola hebben zij hun beloning, het officiële en Koninklijk erkende 4Daagsekruis, ontvangen.

Gunstige weersomstandigheden

De weergoden waren de deelnemers dit jaar goed gezind. Op een enkele fikse bui na waren de weersomstandigheden zeer gunstig. Dinsdagmiddag was het nog zomers warm. Daarna daalde de temperatuur naar aangename waarden.

Eindelijk weer door de Betuwe

Voor het eerst sinds 2019 liepen de 43.363 aangemelde deelnemers weer door de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe. De 50km-deelnemers deden ook Arnhem aan. Vorig jaar kwam deze zogenaamde Blauwe Dinsdag door extreme hitte te vervallen.

Safety car

Dit jaar vond er op de vier wandeldagen een pilot met een safety car plaats. Deze nieuwe veiligheidsmaatregel werd voor het eerst ingezet om de veiligheid van de voorste wandelaars en rolstoelers te kunnen garanderen. Achter de safety car hebben zij de garantie dat het parcours volledig veilig en gereed is, voorzien van alle faciliteiten als medische verzorging, afzettingen en controleposten. Hoewel de snelle lopers en rolstoelers moesten wennen aan het idee van de safety car toonden zij begrip voor de organisatie en deze maatregel.

Groot feest

De ruim 39.000 deelnemers die vrijdag de eindstreep bereikten vierden feest met honderdduizenden toeschouwers langs de kant. Van Cuijk tot Nijmegen stond het publiek vaak rijen dik langs de route en werd het wandellegioen overladen met gladiolen. Het hoogtepunt voor veel deelnemers was, zoals ieder jaar, de bijna drie kilometer lange intocht op de Via Gladiola.

App veel gebruikt

Dit jaar is de app van de 4Daagse door meer dan 200.000 mensen gebruikt, zijn er ruim 15.000 in-app selfies gemaakt en konden er op het hoogtepunt meer dan 25.000 wandelaars met LiveTracking worden gevolgd.

Marsleider blijft aan tot 110de editie

Marsleider Henny Sackers: "Na drie woelige jaren als marsleider kon ik vandaag niet anders dan met grote trots terugkijken op een volwaardige 4Daagse en een geweldige week. Ik verheug me erop om ook de komende vijf jaar verder te bouwen aan dit prachtige evenement."

De 106de editie van de 4Daagse vindt plaats van 16 tot en met 19 juli 2024.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse