icon search

Taal / language:

icon search

Taal / language:

Diverse beloningen

Vierdaagsekruis en cijfers

Het Vierdaagsekruis - een medaille - is het 'kruis voor betoonde marsvaardigheid', zoals in het Koninklijk Besluit van 6 oktober 1909 is geformuleerd. Meestal zonder het te beseffen neemt de deelnemer aan de Vierdaagse na het volbrengen van de prestatie een koninklijk erkende onderscheiding in ontvangst, die door Nederlandse militairen op het uniform mag worden gedragen. Het Vierdaagsekruis behoort daardoor ook tot de officiële Nederlandse onderscheidingen.

Er geldt ook een 'code' voor het dragen van de medaille. Het kruis dient aan de linkerkant op de borst, ongeveer een handbreedte onder de schouder, gedragen te worden. Er mag slechts één medaille tegelijk worden gedragen en er mag ten hoogste één cijfer op het lint worden gespeld.

Het Vierdaagsekruis is er in brons, zilver en goud, voorzien van cijfertjes en voorzien van kroontjes en/of lauwerkransen, afhankelijk van het aantal malen dat de Vierdaagse werd volbracht. De eerste keer ontvangt een deelnemer een bronzen Vierdaagsekruis. De tweede keer ontvangt men een bronzen Vierdaagsekruis met een kroontje erop. De derde en vierde keer ontvangt men een speldje met respectievelijk cijfer 3 en 4. De vijfde succesvolle deelname wordt beloond met een zilveren Vierdaagsekruis. De zesde met een zilveren Vierdaagsekruis met kroon. Daarna volgen de cijfers 7, 8 en 9. Het gouden Vierdaagsekruis ontvangt men na de tiende keer, gevolgd door een gouden Vierdaagsekruis met kroon voor de elfde deelname. Daarna volgen er van de twaalfde tot en met de vierentwintigste deelname cijfers. Voor de vijfentwintigste succesvolle deelname ontvangt de deelnemer nogmaals een gouden Vierdaagsekruis met kroon, voorzien van een cijfer 25. Daarna volgen de cijfers 26 tot en met 39. De veertigste deelname wordt weer beloond met een variant op het Vierdaagsekruis met cijfer 40, waarna er weer jaren deelgenomen wordt voor de cijfers 41 tot en met 49. Bij de vijftigste en zestigste deelname worden weer varianten van het Vierdaagsekruis uitgereikt. De tussenliggende beloningen zijn alle cijfers. In een overzicht vind je alle cijfers met het bijbehorende Vierdaagsekruis.

Groepsmedaille

De Groepsmedaille wordt uitgereikt aan een reglementair ingeschreven groep die met goed gevolg de Vierdaagse heeft afgelegd. De Groepsmedaille wordt uitgereikt naast de individuele beloningen van de groepsdeelnemers.

Certificaat van deelname

Alle (groeps)deelnemers kunnen een certificaat van deelname bestellen bij inschrijving voor de Vierdaagse. Dit certificaat is een bewijs van deelname en tegelijk een leuke herinnering aan de Vierdaagse waaraan je hebt deelgenomen. Informatie over het bestellen van een certificaat kun je vinden bij Betalen & Bevestigen.

Bekijk hier een voorbeeld van een certificaat.

Verzorgersmedailles en batons

De verzorgersmedaille werd in het verleden uitgereikt aan degene aan wie volgens de Beleidsregels Dispensatie de status 'begeleider' was toegekend. Op de achterkant van de medaille staat de spreuk "Uw toewijding deed anderen volharden" vermeld. Tegenwoordig is deze beloning, net als de batons voor op een uniform en de miniatuurmedailles, te bestellen via de website van Praefero, www.praefero-store.nl.

Stempels van IML / IVV / KWBN

Tijdens de Vierdaagse zijn er verschillende wandelorganisaties die op start-finishlocatie de Wedren een stand hebben. Wandelaars kunnen hier terecht voor informatie en producten. Wandelaars die in het bezit zijn van een stempelboekje van een van deze organisaties kunnen hier een stempel in het desbetreffende stempelboekje laten plaatsen of eventuele andere beloningen kopen. Op de plattegrond op de pagina Downloads vind je de plek van deze organisaties.

webshop 300x250

twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

Disclaimer | Cookies | 2021 © Vierdaagse