twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

e historie kl

algemeen kl

e historie kl

algemeen kl

twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

De historie van een wandelevenement

De eerste Vierdaagse Afstandsmarsen werden in 1909 gehouden. Deelnemers konden vanuit 15 verschillende plaatsen in Nederland starten. Men moest 140 km afleggen in vier dagen, 35 km per dag. De marsen werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (NBvLO), opgericht in 1908. Onder de 306 mannelijke deelnemers zijn 10 burgers.

Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen zijn inmiddels uitgegroeid tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Meer dan 42.000 deelnemers lopen vier dagen lang in Nijmegen en haar omringende gemeenten, waarbij zij afhankelijk van hun leeftijd en geslacht in totaal 120, 160 of 200 kilometer afleggen op weg naar de Via Gladiola en het felbegeerde - inmiddels Koninklijk erkende - Vierdaagsekruis.

Interessante websites met archiefmateriaal

De rijke geschiedenis is door verschillende instanties gearchiveerd. Het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) heeft veel archiefmateriaal over de Vierdaagse in zijn bezit. Om dit voor iedereen toegankelijk te maken, heeft het RAN dit materiaal via de digitale encyclopedie Huis van de Nijmeegse Geschiedenis toegankelijk gemaakt. Huis van de Nijmeegse Geschiedenis biedt bovendien aan iedereen de mogelijkheid om artikelen of persoonlijke verhalen toe te voegen. U kunt dus zelf meewerken aan het opbouwen van deze digitale encyclopedie over het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld.

Voor filmbeelden van de Vierdaagse verwijzen we ook naar de website van Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit is een cultuurhistorische instelling die het audiovisueel erfgoed dat uit historisch of cultuurhistorisch oogpunt van nationaal belang is verzamelt, conserveert en toegankelijk maakt voor zoveel mogelijk gebruikers.

Stichting Novio Magus beschikt ook over een pagina met interessante informatie over de geschiedenis van de Vierdaagse te Nijmegen.

Daarnaast is ook op YouTube veel historisch beeldmateriaal te vinden - bezoek het YouTube-kanaal van de Vierdaagse voor een selectie: www.youtube.com/VierdaagseNijmegenInBeeld.

Downloads

Op onze website zijn nog een aantal documenten van de laatste jaren te bekijken of downloaden. Denk hierbij aan documenten met een beschrijving van de historie van de Vierdaagse, persberichten en statistieken.

Inschrijving 2019

Meedoen aan de Vierdaagse in 2019?
Check alle info over de inschrijving en reglementen.

webshop

Disclaimer | Cookies | 2019 © Vierdaagse