Hoe laat mag ik starten?

Elke afstand kent zijn eigen starttijden. De wandelaars op de 50 kilometer gaan als eerste van start, gevolgd door de deelnemers op de 40 en tot slot de 30 kilometer. Op die manier zorgen we voor een zo goed mogelijke spreiding van deelnemers op het parcours. 

Nieuwe starttijden

De afgelopen edities kwam het aantal deelnemers voor de 50km steeds meer in de buurt van de aantallen op de 30km, terwijl de aanmeldingen voor de 40km iets afnamen. Daarom is er dit jaar gekozen voor drie startmomenten:
- 50 km: 04.00 – 04.50 uur
(50 minuten)
- 40 km: 05.00 – 06.50 uur
(1 uur en 50 minuten)
- 30 km: 07.00 – 08.00 uur
(1 uur)

Geen startgroepen meer

Door de verschuiving in de aanmeldingen per afstand is er minder noodzaak om de traditionele startgroepen op de 40km en de 30km, ook wel bekend als Wandelschoen en Gladiool, te handhaven. Deze groepen komen dan ook te vervallen, wat ervoor zorgt dat deelnemers altijd tegelijk met hun wandelmaatjes kunnen starten. Het is niet langer nodig om onderling startbewijzen te ruilen, tevens is het door deze verandering voor 40km en 30km deelnemers mogelijk om zich bij een willekeurig bureau aan en af te melden.

Met de nieuwe starttijden is er voor elke deelnemer voldoende tijd om vóór de eindtijd van 17.00 uur te finishen, met op vrijdag zelfs een extra uur tot 18.00 uur. We adviseren vooral de deelnemers van de 40km om rekening te houden met mogelijke drukte bij de start om 05.00 uur. Voor een rustiger startmoment is het aan te raden om bijvoorbeeld tegen 06.00 uur naar het start-/finishterrein te komen. Een andere tip is om gebruik te maken van de startpoorten op het Vierdaagseplein (tijdens de week ook wel Omroep Gelderlandplein). Deze zijn vaak iets minder bezet dan de startpoorten op de Wedren zelf.

Starttijden burgergroepen

De starttijden voor groepen zijn afhankelijk van de te lopen afstand, en zijn gelegen tussen:
- 50km: 04.00 - 4.30 uur
- 40km: 04.45 - 05.30 uur
- 30km: 06.45 - 07.15 uur

Starttijden militaire deelnemers

De starttijden voor militaire deelnemers met de startlocatie Heumensoord zijn:
- Dinsdag tot en met donderdag: 04.30 - 07.00 uur
- Vrijdag: 03.30 - 06.00 uur

Meer informatie over starten vind je in de Regeling Starten en Afmelden 4Daagse 2024

Meer info

We willen voorkomen dat er direct na de start opstoppingen ontstaan. Daarom wordt bij de start niet iedereen tegelijk toegelaten op het parcours. Het is een bewuste keuze om de start gefaseerd te laten verlopen. Het zorgt voor een betere spreiding van deelnemers op het parcours.

Wanneer tienduizenden deelnemers in een paar uur tijd moeten starten en even moeten wachten, is het niet ondenkbaar dat deelnemers zich aan elkaar storen. Net zoals in het openbaar vervoer of in de supermarkt is het dus van belang dat je rekening met elkaar houdt, niet voordringt en rustig je beurt afwacht. Spreek elkaar (vriendelijk) aan op ongepast gedrag en probeer het met elkaar naar tevredenheid te regelen.

Je polsband is onmisbaar tijdens de 4Daagse. De barcode is 's ochtends nodig bij de start en 's middags bij de finish. De bedrukking op de polsband moet voor de scanners goed leesbaar zijn. Als je twijfels hebt over de bedrukking op je polsband of de polsband is kapot, ga dan naar de Servicedesk (geopend van 03.30-17.00 uur) op de Wedren. Daar word je - na controle van je gegevens - voorzien van een nieuwe polsband.

Als je startlocatie Heumensoord is, kun je je bij problemen met je polsband melden bij de medewerkers van de startploeg. Je ontvangt dan tijdelijk een vervangende polsband. Aan het einde van de wandeldag moet je je melden bij de Servicedesk op Heumensoord waar je - na controle van je gegevens - een nieuwe polsband ontvangt.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse