Hoe laat mag ik starten?

Elke afstand kent zijn eigen starttijden. De wandelaars op de 50 kilometer gaan als eerste van start, gevolgd door de deelnemers op de 40 en tot slot de 30 kilometer. Op die manier zorgen we voor een zo goed mogelijke spreiding van deelnemers op het parcours.

Digitale registratie

Bij je aanmelding op zondag of maandag ontvang je van ons een polsband. Deze wordt elke wandeldag bij de start gescand. Zo wordt geregistreerd of jij van start bent gegaan.

AfstandStart individuelenStart groepen
50km04.00-04.3004.00-04.30
40km04.45-05.30
of 
05.45-06.30
04.30-05.15
30km06.45-07.15
of 7.30-08.00
06.30-07.00
40km MILdi-do: 04.30-06.00
vr: 03.30-05.30
di-do: 04.30-06.00
vr: 03.30-5.30

Startprocedure individuele deelnemers 30- en 40km

Twee keer 'eerste start', twee keer 'tweede start'

Iedere individuele deelnemer op de 30- en de 40km wordt willekeurig ingedeeld in startgroep Gladiool of stargroep Wandelschoen. Elke startgroep mag op twee wandeldagen gebruik maken van de eerste starttijd en op twee (of meer) wandeldagen van de tweede starttijd.

Op je ticket is te zien in welke startgroep jij bent ingedeeld. Je vindt je ticket na ontvangst van inschrijving en betaling in Mijn 4Daagse.

Indeling starttijden 30km in 2023

30 Gladiool30 Wandelschoen
dinsdag en donderdag: 06.45 - 07.15 uur (eerste starttijd)dinsdag en donderdag: 07.30 - 08.00 uur (tweede starttijd)
woensdag en vrijdag: 07.30 - 08.00 uur (tweede starttijd)woensdag en vrijdag: 06.45 - 07.15 uur (eerste starttijd)

Indeling starttijden 40km in 2023

40 Gladiool40 Wandelschoen
dinsdag en donderdag: 04.45 - 05.30 uur (eerste starttijd)dinsdag en donderdag: 05.45 - 06.30 uur (tweede starttijd)
woensdag en vrijdag: 05.45 - 06.30 uur (tweede starttijd)woensdag en vrijdag: 04.45 - 05.30 uur (eerste starttijd)

Controle bij de start

Elke individuele deelnemer op de 30- en 40km ontvangt bij aanmelding (op zondag of maandag) een polsband met daarop het symbool ‘Wandelschoen’ of ‘Gladiool’. Bij de start moet iedere deelnemer deze polsband laten scannen. Aan de hand van het symbool op de polsband controleert de startploeg of een deelnemer in de juiste startgroep van start gaat.

Wie zich in het startvak begeeft voor de eerste start zonder diezelfde starttijd, wordt niet gescand en teruggewezen. Toch vertrekken zonder dat je barcode is gescand, heeft vanuit sportief oogpunt geen zin. Bij terugkomst is diskwalificatie dan helaas onvermijdelijk.

Samen starten?

Het kan gebeuren dat wandelaars graag samen willen starten, maar in verschillende startgroepen zijn ingedeeld en daardoor niet van dezelfde starttijden gebruik kunnen maken. Er zijn twee opties om toch samen met je wandelpartner te starten.

Kiezen voor de tweede starttijd

Je mág gebruik maken van de eerste startmogelijkheid, dit hoeft echter niet: de eerste start is optioneel, geen verplichting. Je kan er dus elke dag voor kiezen om samen met jouw wandelmaatje van de tweede starttijd gebruik te maken. Je hoeft daar verder niets voor te regelen.

Startgroep ruilen (vanaf 20 maart 10.00 uur) 

• Om kenbaar te maken dat je in een andere startgroep ingedeeld wil worden, klik je in Mijn 4Daagse op de button met de tekst 'Ruilverzoek indienen’. Je ruilverzoek is in behandeling als je de tekst ‘Ruilverzoek annuleren’ ziet staan.

• Je wordt niet direct bij de andere startgroep ingedeeld - de ruil vindt pas plaats op het moment dat een andere wandelaar zijn of haar plek beschikbaar stelt en is afhankelijk van het aantal overige openstaande verzoeken.

• Zodra een plek bij de andere startgroep beschikbaar is, zal de indeling in startgroep automatisch bij je inschrijving in onze administratie gewijzigd worden. Je ontvangt een nieuw ticket wanneer de ruil heeft plaatsgevonden. Je vindt het nieuwe ticket in Mijn 4Daagse. 

• Let op: als er geen plek bij de andere startgroep beschikbaar is, dan kan er geen ruil plaatsvinden. Ervaring leert dat er altijd meer aanvragen zijn om van Gladiool naar Wandelschoen te ruilen dan andersom. Dit betekent er voor het ruilen van Gladiool naar Wandelschoen een lange wachttijd is, terwijl ruilverzoeken van Wandelschoen naar Gladiool meestal direct kunnen worden toegekend.

• Als je je verzoek om van startgroep te ruilen wil intrekken, klik dan in Mijn 4Daagse op de button met de tekst ‘Ruilverzoek annuleren’.

• Het is tot en met 13 juli mogelijk om een ruilverzoek in te dienen. Na 13 juli komen alle ruilverzoeken te vervallen.

Kom niet te vroeg naar het start- en finishterrein

Gun je medewandelaars de ruimte die met bovenstaande startprocedure wordt verkregen. Als je niet bent ingedeeld voor de eerste start, kan je niet eerder vertrekken dan 05.45 uur (40km) of 07.30 uur (30km). Het heeft dus ook geen zin om bijvoorbeeld om 04.30 uur al naar het start- en finishterrein te komen.

Burgergroepen, 50km en 40km Heumensoord

Bovenstaande startprocedure geldt alleen voor de individuele deelnemers op de 30- en 40km die starten vanaf het start- en finishterrein de Wedren. Alle andere deelnemers starten op de voor hen geldende tijdstippen.

Meer info

We willen voorkomen dat er direct na de start opstoppingen ontstaan. Daarom wordt bij de start niet iedereen tegelijk toegelaten op het parcours. Het is een bewuste keuze om de start gefaseerd te laten verlopen. Het zorgt voor een betere spreiding van deelnemers op het parcours.

Wanneer tienduizenden deelnemers in een paar uur tijd moeten starten en even moeten wachten, is het niet ondenkbaar dat deelnemers zich aan elkaar storen. Net zoals in het openbaar vervoer of in de supermarkt is het dus van belang dat je rekening met elkaar houdt, niet voordringt en rustig je beurt afwacht. Spreek elkaar (vriendelijk) aan op ongepast gedrag en probeer het met elkaar naar tevredenheid te regelen.

Je polsband is onmisbaar tijdens de 4Daagse. De barcode is 's ochtends nodig bij de start en 's middags bij de finish. De bedrukking op de polsband moet voor de scanners goed leesbaar zijn. Als je twijfels hebt over de bedrukking op je polsband of de polsband is kapot, ga dan naar de Servicedesk (geopend van 03.30-17.00 uur) op de Wedren. Daar word je - na controle van je gegevens - voorzien van een nieuwe polsband.

Als je startlocatie Heumensoord is, kun je je bij problemen met je polsband melden bij de medewerkers van de startploeg. Je ontvangt dan tijdelijk een vervangende polsband. Aan het einde van de wandeldag moet je je melden bij de Servicedesk op Heumensoord waar je - na controle van je gegevens - een nieuwe polsband ontvangt.

Aftellen tot de 105ᵈᵉ editie van de 4Daagse