Routewijziging in de 104de 4Daagse

In Weurt en Nijmegen loopt het dit jaar ietsje anders
Leestijd circa 2 minuten

De deelnemers aan de 104de 4Daagse, maar logischerwijs ook de aanwonenden en de aanmoedigende fans langs de routes, krijgen dit jaar te maken met kleine routewijziging ten opzichte van de editie in 2019. Na het succes in 2015 komt de 4Daagseroute weer door Weurt-Noord.

Terugblik

In 2015 werd vanwege werkzaamheden in Weurt aan het kruispunt Van Heemstraweg/Kerkstraat de route van de 4Daagse omgeleid via de Pastoor van der Marckstraat. Deze aanpassing bleek een groot succes, voor zowel lopers als publiek. De lopers liepen door de authentieke dorpsstraat van Weurt-Noord.

Deze routewijziging was destijds bedoeld als eenmalig. Vanwege de enthousiaste reacties van wandelaars en bewoners nam een groep inwoners uit Weurt het initiatief om een permanent karakter aan deze routewijziging te geven. Burgemeester Daphne Bergman en wethouder Piet de Klein van de gemeente Beuningen konden zich beiden direct in het enthousiaste voorstel van de initiatiefnemers vinden. Zij dienden daarom bij Stichting DE 4DAAGSE het verzoek in om dit mogelijk te maken.

Parcours wordt niet langer

Stichting DE 4DAAGSE beraadde zich over het verzoek. Het blijkt dat er aan het begin van de Pastoor van der Marckstraat een deel van de straatinfrastructuur moet worden aangepast om de wandelaars een veiligere doorgang te bieden. De gemeente Beuningen realiseert deze aanpassing voor de start van de 4Daagse.

Voor Stichting DE 4DAAGSE is het ook van belang dat de wijziging niet leidt tot verlenging van het parcours op de tweede dag van het wandelevenement. Doordat er net over de sluis ook een aanpassing in het parcours gerealiseerd wordt, die het parcours juist verkort, stemt de Stichting in met de aanvraag. Hier komen de wandelaars via het Sprengenpad gelijk op de Weurtseweg uit op hun weg naar de finish aan de Wedren.

Proefjaar

Stichting DE 4DAAGSE en de gemeente Beuningen zien 2022 als pilotjaar. Na afloop van de 4Daagse evalueren zij of de routewijziging blijft bestaan.

Enthousiast

Beide partijen zijn enthousiast over deze aanpassing. Op de route valt voor de wandelaars onderweg meer te zien en het publiek heeft een beter zicht op alle deelnemers. Wethouder Piet de Klein: “Als gemeente zijn we er trots op dat dit soort bewonersinitiatieven écht vorm krijgen. De inwoners uit Weurt kennende, maken ze van de Dag van Beuningen en Wijchen één groot feest.” Voor de organisatie valt winst te behalen bij het afzetten en vrijgeven van de weg en het opbreken van muziekkorpsen en dergelijke. Daar kan nu meer tijd voor uitgetrokken worden. De Van Heemstraweg is een doorgaande weg die na de doorkomst zo snel mogelijk opent. Voor de Pastoor van der Marckstraat geldt dat niet.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse