Het Radboudumc onderzoekt

Doe tijdens de 4Daagse mee aan een smakelijk onderzoek!
Leestijd circa 2 minuten

Meedoen aan de 4Daagse vraagt veel van het menselijk lichaam. 30, 40 of 50km is een flinke klus en je beenspieren zijn constant aan de gang. Een fysieke inspanning zoals een lange wandeling zorgt voor kleine scheurtjes in de spieren (spierschade). De scheurtjes in de spieren zorgen dat er bepaalde stoffen in het bloed vrijkomen en geven je spierpijn. Het lichaam wordt aangezet om deze scheurtjes te repareren. Zo worden de spieren sterker. Het is belangrijk dat je goed traint voor de 4Daagse om je spieren zo sterk mogelijk te maken.

Fysieke inspanning

Tijdens de 4Daagse loop je natuurlijk vier dagen achter elkaar. Het is belangrijk om goed te herstellen van spierschade. Voor herstel van zo’n fysieke inspanning zijn vocht, rust en voeding nodig. In de voeding zijn de eiwitten van essentieel belang. Zij zijn de bouwstoffen van spieren.

Radboud onderzoek

De afdeling fysiologie van het Radboudumc doet veel onderzoek naar spierschade en de invloed van eiwitten op het herstel. Tijdens de 4Daagse zijn in het kader van dit onderzoek lekkere eiwitrijke smoothies en wraps te koop op de Wedren die helpen bij een sneller spierherstel.

4Daagse herstel smoothies en wraps

Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de 4Daagsewandelaars. Er zitten voldoende eiwitten in die het lichaam nodig heeft om de spieren te repareren. Andere voordelen zijn dat er ook aan aantal vitamines in zitten en je vult je vocht ermee aan. Meteen na het wandelen verkrijgbaar op de Wedren. En dat is fijn, want spieren zijn extra gevoelig voor eiwitten direct na een inspanning.

Vragenlijst

Het Radboudumc onderzoekt door middel van een vragenlijst of wandelaars wel of niet kiezen voor een gezonde snack. Tijdens de wandeldagen kun je door middel van het scannen van een QR-code de vragenlijst invullen. Het Radboudumc is overtuigd van het positieve effect van de smoothies en wraps! De vragenlijst mag door alle wandelaars ingevuld worden, of je nu wel of geen smoothie of wrap hebt gekocht.

Met de ingevulde vragenlijsten onderzoekt het Radboudumc hoe ze de komende jaren meer mensen bewust kunnen maken van het belang van gezonde voeding bij herstel na een fysieke inspanning.

Leuk!

Onder deelnemers die een vragenlijst hebben ingevuld tijdens een van de wandeldagen wordt een LOWA pakket verloot.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse