Gezonde voeding voor wandelaars

Leestijd circa 2 minuten

Stichting DE 4DAAGSE, het Radboudumc en Albron hebben de handen ineengeslagen om gezonde en veelzijdige voedselkeuzes voor deelnemers van de 4Daagse te gaan creëren. Er wordt een strategie en een plan ontwikkeld om verdere verbetering op het gebied van gezonde voeding tijdens de 4Daagse te ondersteunen. Het onderzoeksvoorstel is ingediend bij Food Innovation Hub Europe 2021 en op 15 oktober als één van de drie winnaars beloond met een bedrag van €30.000,-.

Het project is gebaseerd op een 15-jarige onderzoekssamenwerking tussen de afdeling Fysiologie van het Radboudumc onder leiding van Maria Hopman en Stichting DE 4DAAGSE, waarbij al eerder onderzoek is gedaan naar de relatie tussen wandelen en gezonde voeding. Met de deelname en toewijding van foodservice-organisatie en 4Daagsepartner Albron is de haalbaarheid van het project gewaarborgd.

De 4Daagse is een evenement dat in 2022 voor de 104de keer plaats zal vinden. De bijna 50.000 deelnemers tussen de 12 en 92 jaar lopen 30, 40 of 50 kilometer per dag, gedurende 4 dagen achter elkaar. Hoewel deelnemers over het algemeen fysiek actief zijn en voorbereid zijn op deze wandeluitdaging, heeft ongeveer 40% van de deelnemers overgewicht en 8% obesitas. Het aanbod van gezonde en duurzame voeding, dat ook nog eens smakelijk en betaalbaar is, kan deze groep enorm helpen om gezonder te leven en nog beter de 4Daagse te volbrengen.

Daarnaast kan de 4Daagse worden gezien als een showcase voor gezonde voedingskeuzes tijdens diverse internationale evenementen, waarbij de initiatiefnemers uitgaan van een verschuiving in het denken over voedsel. Maria Hopman, hoogleraar fysiologie: “Het bieden van gezond, lekker, duurzaam en betaalbaar eten op die grote evenementen zal een positieve impact hebben op de mensen en de planeet. Tevens kunnen de effecten bijdragen aan meer begrip, wat leidt tot een aanzienlijke vermindering en preventie van overgewicht en obesitas.”

Jan Willem Hilbron, algemeen directeur Albron: “In gezonde voeding lopen we graag voorop. Ook bij de 4Daagse, waar Albron de vaste foodpartner van is. We vinden het fantastisch om de wandelaars een duwtje in de rug te geven met gezonde en gevarieerde voeding. Zeker omdat we in het project de resultaten meten, zodat we ervan kunnen leren."

Henny Sackers, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE is enthousiast over het initiatief: “Hoewel de drie deelnemende partijen een totaal verschillende achtergrond hebben, delen we dezelfde droom: een bijdrage leveren aan een gezondere samenleving en de wereld om ons heen. Door enerzijds met hulp van onze partner Albron gezondere en gevarieerdere voeding aan te bieden tijdens de 4Daagse en anderzijds door het Radboudumc onderzoek te laten doen naar de gevolgen daarvan, kunnen ook wij ons steentje bijdragen aan een gezondere samenleving”.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse