Geen Vierdaagse in 2021

Leestijd circa 4 minuten

Met pijn in het hart hebben wij, Stichting DE 4DAAGSE, moeten besluiten dat de Vierdaagse in 2021 niet doorgaat. De coronapandemie, de bijkomende maatregelen en de vooruitzichten maken het onmogelijk om de 104de Vierdaagse te organiseren zoals je dat van ons mag verwachten. Graag leggen we uit hoe we tot dit zware besluit zijn gekomen.

Anderhalve meter onmogelijk en vaccinatiegraad niet hoog genoeg

De kans dat we in juli nog te maken hebben met de 1,5-metermaatregel is groot. Voor wandelaars valt tijdens wandeldagen op het start- en finishterrein veel te regelen, maar onderweg en voor het publiek zorgt dit voor problemen. We moeten rekening houden met de aantrekkingskracht van de Vierdaagse op het publiek. Het controleren en naleven van de 1,5-metermaatregel is bij het grootste evenement van Nederland onmogelijk. Bovendien vragen we ons af: is de Vierdaagse nog wel de Vierdaagse zonder het feest en de support van de toeschouwers aan de zijlijn?

Onze organisatie verneemt daarnaast de twijfels over de vaccinatiegraad in Nederland in de derde week van juli. Er is een kans dat deze nog niet hoog genoeg is om de Vierdaagse op een veilige manier te organiseren. Marsleider Henny Sackers legt uit: “Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van onze deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers. We kunnen hun veiligheid op dit moment niet garanderen en willen niemand blootstellen aan gevaar in welke vorm dan ook.”

Financieel en organisatorisch onverantwoord

De Vierdaagse is een mega-evenement en we beginnen dan ook al maanden van tevoren met de voorbereidingen. Daar komen ook kosten bij kijken. De huidige onzekerheden nu en richting de zomer maken het risico te groot om de volledige voorbereiding te starten, terwijl dat wel al zou moeten. Bovendien moeten de deelnemers op tijd beginnen met hun voorbereidingen. Zij nemen vakantiedagen op, investeren tijd in training en maken kosten voor inschrijving, vervoer en verblijf, terwijl ook voor hen de onzekerheid groot is. Door deze zware beslissing nu te nemen, weten wandelaars, medewerkers, vrijwilligers, partners en leveranciers waar zij aan toe zijn.

Geen concessies aan identiteit

In het donker met duizenden deelnemers wachten op het startschot, high fives met het publiek en elkaar kunnen omhelzen na weer een volbrachte dag: dat is het Vierdaagsegevoel. De morele steun van tienduizenden toeschouwers en het ongekend diverse en internationale deelnemersveld maken de wandelmars uniek. Juist in deze tijd had onze organisatie heel graag voor een lichtpuntje gezorgd, maar we vinden ook dat er een grens is aan noodzakelijke concessies die in strijd zijn met de identiteit van de Vierdaagse.

Alles gedaan om afgelasting te voorkomen

De afgelopen maanden hebben we als organisatie alle mogelijkheden onderzocht om de Vierdaagse in 2021 te kunnen organiseren, het is immers ons bestaansrecht. Zo hebben we, naast vele andere ideeën, onderzocht of de Vierdaagse verplaatst kon worden naar een andere datum en of er op meerdere routes tegelijkertijd kon worden gelopen. Voor al deze opties geldt dat we deze om uiteenlopende redenen niet haalbaar en/of wenselijk achten, hoe graag we ook andere conclusies hadden getrokken. Hoofd organisatiebureau Lotte Janssen: “Externe partijen passen hun hele planning en vakanties aan op een Vierdaagse in de derde week van juli. Zelfs het onderhoud van wegen is daar omheen gepland. Dit betekent dat we de Vierdaagse dus niet kunnen verplaatsen of over meerdere weken kunnen verspreiden.”

Teleurstelling

Wij zijn ontzettend teleurgesteld dat de Vierdaagse voor het tweede jaar op rij niet door kan gaan en we kunnen ons voorstellen dat velen dit gevoel met ons zullen delen. In de eerste plaats natuurlijk alle wandelaars die zich erop hadden verheugd om in de derde week van juli weer aan de start te mogen verschijnen. De Nijmegenaren en inwoners van doorkomstgemeenten die wederom het feest in hun voortuin moeten missen. Maar ook de partners, leveranciers, vrijwilligers en alle anderen die de Vierdaagse ieder jaar weer mogelijk maken en een warm hart toedragen. En tot slot ook bij talloze ondernemers die nu inkomsten moeten missen in deze toch al zware tijd. Stichting DE 4DAAGSE gaat er - vanaf vandaag - alles aan doen om in 2022 wél weer een feestelijke Vierdaagse te kunnen organiseren.

Toekomst

Wanneer we meer concrete informatie kunnen geven over de 104de Vierdaagse in 2022 weten we nog niet, maar vast staat dat we blijven bestaan en dat we heel veel energie hebben om door te gaan. Deelnemers die in 2020 stonden ingeschreven en hebben betaald, blijven in ieder geval verzekerd van deelname bij de eerstvolgende editie van de Vierdaagse.

Daarnaast bekijken we, samen met Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN), hoe we het Vierdaagsegevoel toch nog samen kunnen beleven met een alternatief voor de Vierdaagse tijdens de derde week van juli. Zodra daar meer over bekend is, laten we dat weten via onze website en social media.

In de tussentijd moedigen we iedereen aan om in beweging te blijven. Juist nu, want wandelen kan altijd en overal. Wij hopen iedereen in 2022 weer te mogen verwelkomen op de Wedren.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse