Duurzaam bekersysteem tijdens de 4Daagseweek

Leestijd circa 2 minuten

Vanaf komende editie kunnen alle gebruikte drinkbekers tijdens de 4Daagse op de Wedren en de Vierdaagsefeesten in de stad hoogwaardig gerecycled worden tot nieuwe bekers. Met dit circulaire bekersysteem van rPET softcups werken Stichting DE 4DAAGSE, Stichting Vierdaagsefeesten en de gemeente Nijmegen aan een schonere stad en minder plastic verspilling. Daarnaast lopen we hiermee vooruit op aankomende wetgeving die vanaf januari 2023 gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt.

Joris Bouwmeister, directeur-bestuurder Stichting Vierdaagsefeesten: “We gebruiken single-use bekers die worden gerecycled, omdat een herbruikbare hardcup beker (nu nog) te veel nadelen kent op het gebied van hygiëne, beschikbaarheid in grote hoeveelheden en logistiek. De single-use bekers moeten wel schoon en zorgvuldig ingezameld worden om er weer bekers van te kunnen maken, dat gaat niet als ze al op de grond hebben gelegen en er bijvoorbeeld zand op is gekomen. Daarom hebben we de hulp van bezoekers nodig, om de gebruikte bekers terug te brengen naar de bar en zo de kringloop te sluiten.”

Hoe werkt het?

Bij de aankoop van je eerste drankje betaal je eenmalig € 0,50 als milieubijdrage. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, mits je weer een beker inlevert.

Alle buitenbarren op start- en finishlocatie de Wedren en alle podia en terrassen in binnenstad van Nijmegen doen mee aan hetzelfde systeem en gebruiken dezelfde beker. Je kunt dus op meerdere plekken terecht om met je lege beker een nieuw drankje te bestellen.

Dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Nijmegen kunnen we de komende tijd het systeem optimaal gaan inrichten. Met hulp van partners als Dar, Albron, Stichting CircularPET en Paardekooper is veel kennis en ervaring in huis om dit tot een succes te maken.

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse