Welke afstand mag ik lopen in 2024?

De 4Daagse is een wandelprestatietocht. Wat deze prestatie precies inhoudt, staat omschreven in onze reglementen. Eén van de belangrijkste voorwaarden voor deelname is dat jij als deelnemer vier dagen achter elkaar minstens de voor jou geldende reglementaire afstand aflegt. De 4Daagse kent drie afstanden: 30, 40 en 50 kilometer.

Voor militaire deelnemers geldt dat de 40km zowel vanaf de Wedren als vanaf Kamp Heumensoord gelopen kan worden. Als je ervoor kiest om deel te nemen op de militaire 40km-route die start vanaf Kamp Heumensoord, dan ben je verplicht om op Kamp Heumensoord te verblijven. De 30 en de 50km kunnen alleen vanaf de Wedren worden gelopen.

Reglementaire afstand

Aan de hand van je geboortejaar kun je met hulp van onderstaande tabellen zien op welke afstand(en) jij in 2024 mag inschrijven. Als individueel militair deelnemer dien je in het jaar van deelname minimaal 26 jaar te worden. De afstand waar een R bij staat, is de afstand waarvoor je minimaal moet inschrijven en wordt bepaald aan de hand van je leeftijd en geslacht. De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd. Het is niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen.

Keuzeafstand

Je kan er ook voor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. De afstand waar een K bijstaat, is de afstand waar je ook voor mag inschrijven. Deze afstand is gezien je leeftijd en geslacht niet verplicht. Die afstand noemen we daarom keuzeafstand.

Let op: je moet op alle vier de dagen de afstand lopen waarvoor je je hebt ingeschreven. Als de 4Daagse eenmaal begonnen is, kun je dus niet meer van afstand wisselen.

Leeftijdstabel 2024

Vrouwen

1965-199840km (R)50km (K)
1964 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

Mannen

1975-199850km (R)*
1965-197440km (R)50km (K)
1964 en eerder30km (R)40km (K)50km (K)

* Voor mannelijke militairen geldt als reglementaire afstand ook de 40km. Je bent dan wel verplicht om ten minste tien kilo aan bepakking mee te dragen.

Meer info

De minimale afstand wordt de reglementaire afstand genoemd. Het is niet mogelijk om minder dan de reglementaire afstand te lopen. Wel kun je ervoor kiezen om in te schrijven op een hogere afstand dan je reglementaire afstand. Dit noemen we een keuzeafstand.

Voor individueel deelnemende mannelijke militairen met geboortejaar 1974-1997 geldt als reglementaire afstand ook de 40km. Zij zijn dan wel verplicht om ten minste tien kilo aan bepakking mee te dragen. Het is mogelijk dat onderweg een of meerdere controles plaatsvinden waarbij de bepakking wordt gewogen. Wordt er niet voldaan aan de gewichtseis van 10 kilo, dan loop je het risico gediskwalificeerd te worden.

In enkele bijzondere situaties kunnen mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking een beroep doen op de dispensatieregeling van de 4Daagse om dagelijks minder te lopen dan de geldende reglementaire afstand of om deel te nemen in een rolstoel. Je leest hier meer over op de pagina Reglementen.

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse