Het verhaal van Huub

De 4Daagse voltooien is een prachtige prestatie. Iets waar honderdduizenden wandelaars over kunnen meepraten. Zestig keer de 4Daagse volbrengen, dat is echter andere koek. Het lukte tot nu toe dertien deelnemers. Huub van Oort (83) was van plan zich in 2020 bij het illustere gezelschap te voegen, maar helaas gooide corona roet in het eten. Toch blijft de fanatieke Brabander goed gemutst. “Er komt een dag dat we allemaal weer aan de start staan.”

Deelnemer sinds 1958

Van Oort was er al in 1958 bij. Hij kan zich de eerste jaren nog precies herinneren. “Ik deed mee als militair. Het was vooral afzien, met zware bepakking, een geweer en een zware helm. Toch wilde ik het jaar erop weer meedoen. Helaas had ik maar twee verlofdagen, dus toen ben ik maar gaan kijken.” Vanaf 1960 doet hij mee als burger. In de begintijd tijd was het nog een heel gedoe om dat te organiseren. “Ik was een van de eersten uit Tilburg die meeliep in Nijmegen. Via een collega kon ik uiteindelijk bij een zuster in de kost zitten. Een heel avontuur hoor in die tijd.”

Camping De Oude Molen

In de jaren zeventig en tachtig had Van Oort samen met zijn familie een vaste verblijfplaats. “We zijn 25 jaar lang naar camping De Oude Molen in Groesbeek gegaan. Dat was een prachtige tijd. Ieder jaar voelde als thuiskomen, want de meeste campinggasten kenden we inmiddels al. We gingen samen met een vriend van mij en onze gezinnen. Altijd met twee vouwwagens naast elkaar. Wij liepen de 50 kilometer, de kinderen de 40 of 30 kilometer. De vrouwen brachten ons naar de start. Moet je nagaan, ze moesten iedere ochtend vroeg dus drie keer op en neer. Aan het eind van de week, op zaterdag, bespraken we bij de receptie al ons verblijf voor het jaar erop.”

De vlag uit

Inmiddels is meneer van Oort de enige van zijn familie die nog meedoet aan de 4Daagse. Simpelweg omdat hij het nog te leuk vindt. “Ieder jaar hang ik voor ik naar Nijmegen ga de 4Daagsevlag uit. Vanuit de hele buurt komen ze dan langs om mij succes te wensen. ‘Huub jongen, ga je weer?’, zeggen ze dan. Dat vind ik prachtig.”

Sjokkende meute op Zevenheuvelenweg

De intocht vindt hij het mooist. “In mijn eerste jaar als militair was ik vooral blij dat ik binnen was. Het was afzien en er was nog amper publiek bij de finish. Nu geniet ik van het feest op het parcours. Het echte 4Daagsegevoel krijg ik trouwens op de Zevenheuvelenweg. Als je daar loopt en even omkijkt, zie je de hele meute sjokken. Dat is echt schitterend.”

Aftellen tot de 105ᵈᵉ editie van de 4Daagse