twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

v welkombijhetuc3 kl

algemeen kl

v welkombijhetuc3 kl

algemeen kl

twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

Willen is kunnen

Weinig steden in Nederland ondergaan een zo complete metamorfose als Nijmegen vanaf iedere derde dinsdag in juli. Sommigen ontvluchten daarom de stad, maar de meesten dompelen zich onder in het ‘s lands grootste evenement. De echte diehards kijken er in augustus, wanneer de plaveien de laatste sporen van het wandelgeweld verraden, alweer halsreikend naar uit. Vast staat dat voor bijna alle Nijmegenaren hun Waalstad in die week sinds jaar en dag geheel in het teken staat van die gezellige drukte, de uitbundige feesten in de binnenstad, de ontelbare binnen- en buitenlandse wandelaars; met de Wedren als kloppend hart van de prestatietocht.

En ieder jaar zijn er weer die duizelingwekkende cijfers: meer dan 40.000 wandelaars, meer dan een miljoen mensen in de stad. Om nog maar te zwijgen van de inzet van politie, medisch personeel en niet in de laatste plaats van de honderden vrijwilligers. Vrijwilligers voor en achter de schermen, die onmisbaar zijn tijdens deze hectische week en die elk jaar de wandelaars een onvergetelijke week bezorgen.

Wat eens een strenge militaire mars was voor een select gezelschap, is nu een feest voor wandelaars van over de hele wereld, van Nuenen tot New York, van Makkum tot Mexico en van Terheijden tot Tasmanië. In Nijmegen wordt niet alleen gewandeld, het is ook een week waar vriendschappen voor het leven worden gesloten en waar zelfs huwelijken uit voortkomen. Een beproeving is het ook: afzien, lijden, met als ultieme doel die grandioze kick, die nauwelijks te beschrijven voldoening na vier dagen van soms bijna bovenmenselijke inspanning.

Willen is kunnen is nog altijd het motto, sinds 1909, toen de eerste Vierdaagse werd georganiseerd. Op de Via Gladiola, vrijdagmiddag wanneer de vele duizenden wandelaars in staat van euforie over de met gladiolen geplaveide Sint Annastraat binnenkomen: dat is verbroedering, verbroedering zoals je het zelden meemaakt. Dat is de Vierdaagse. En dat zal het altijd blijven.

Deze webpagina's zijn bedoeld voor hen die deel willen gaan uitmaken van ons intieme legioen aan vrijwilligers: het Uitvoerend Comité. Deze moeten hen wegwijs maken in onze organisatie en ons motto, 'willen is kunnen', onderschrijven en kracht bijzetten. Want dat motto geldt niet alleen voor de wandelaars, dat geldt voor ons allemaal.

Lees verder:

Welkom bij het Uitvoerend Comité
Willen is kunnen
Het grootste evenement ter wereld: toen en nu
De kurk waar de organisatie op drijft
Een jaar voor en achter de schermen: het draaiboek in vogelvlucht
6 De noodzaak en het belang van samenwerking
De organisatie: het bestuur en haar diensten

LOWA webshop 360x210

Disclaimer | Cookies | 2019 © Vierdaagse