twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

p infectiesenongedierte kl

algemeen kl

p infectiesenongedierte kl

algemeen kl

twitterlogo facebook logo instagram youtube icon

Infecties en ongedierte

Voor informatie over infectieziekten verwijzen wij u naar de websites van het Nederlands Huisartsen Genootschap (thuisarts.nl), GGD Gelderland Zuid en naar het RIVM. Hieronder vindt u informatie over de eikenprocessierups en de teek waar u als wandelaar vaker mee van doen kunt hebben.

Eikenprocessierups

Gemeenten waar de Vierdaagse doorheen trekt bestrijden intensief de (komst van de) eikenprocessierups. Helaas betekent dit niet dat het parcours altijd vrij is van de eikenprocessierups. Na contact met de bijna onzichtbare haartjes van deze rupsen kunt u last krijgen van jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen en luchtwegen. Vooral bij droog en winderig weer moet u voorzichtig zijn en uw huid beschermen tegen de brandharen.

Vermijd elk contact met de rupsen en resten ervan. Zorg voor goede bedekking van de hals, armen en benen. Na contact met de rupsen of brandharen moet u uw huid goed wassen en de ogen spoelen met water. Was ook uw kleding. De klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan verlichting bieden. Bij ernstige klachten kunt u zich melden bij één van de Medische Verzorgingsposten langs de route of in de grote hulpverleningstent op de Wedren. Uitgebreidere informatie vindt u op www.ggdgelderlandzuid.nl en op de website van het Rode Kruis.

Ziekte van Lyme

Het kan gebeuren dat u tijdens het wandelen gebeten wordt door een teek. Teken zijn kleine spinachtige insecten en voeden zich met het bloed van de mens of het dier waarop ze zich bevinden. Teken houden zich vooral schuil in struiken, bossen en lang gras en wachten daar op een gastheer.

De beet is pijnloos en wordt daardoor niet opgemerkt. Het is verstandig huidbbedekkende kleding te dragen. Controleer uw lichaam op teken na de wandeling. Een beet van een teek kan namelijk de Lyme-ziekte veroorzaken met langdurig verschijnselen van chronische vermoeidheid, plotseling zeer pijnlijke gewrichten, neurologische en hartklachten tot het gevolg.

Gebeten door een teek? Verwijder de teek meteen met een tekenverwijderpincet of tekenpas. Als een teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting klein, maar niet uitgesloten. Voor meer informatie over teken en de eerste ziekteverschijnselen verwijzen we u naar thuisarts.nl/ziekte-van-lyme. Bezoek tekenradar.nl voor een verwachting van het tekenactiviteitsniveau. 

LOWA webshop 360x210

Disclaimer | Cookies | 2019 © Vierdaagse