twitterlogo facebook

n laatstenieuws kl

algemeen kl

wie wandelt word honderd

honderdste

n laatstenieuws kl

algemeen kl

twitterlogo facebook

Het meest recente nieuws

Een overzicht van de persberichten vindt u hier.
Volg ons op Twitter en Facebook.

Vrijdag 22 juli - Meer dan half miljoen euro bijeen gewandeld

Maar liefst 978 Vierdaagsewandelaars hebben dankzij 20.803 donateurs een recordbedrag bij elkaar gelopen voor maar liefst 324 doelen. In totaal hebben zij € 563.708,- opgehaald. Meer deelnemers aan www.devierdaagsesponsorloop.nl, meer donateurs, meer goede doelen en een hogere opbrengst benadrukken de maatschappelijke betrokkenheid van Vierdaagselopers. Namens alle Vierdaagselopers die via www.devierdaagsesponsorloop.nl geld bijeen wandelden voor een goed doel overhandigde Natasja van Sluis gistermiddag een cheque van € 563.708,- aan Gerd Prick, voorzitter van Stichting De Vierdaagse Sponsorloop. Lees verder...

Vrijdag 22 juli - Koninklijk bezoek in Cuijk

We zijn vandaag vereerd met een bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Zojuist heeft de Koning in Cuijk het parcours bezocht en een stuk meegelopen met de wandelaars over de pontonbrug. Wat een mooi moment in Cuijk!

Vrijdag 22 juli - Op zoek naar de vaantjes

Uit alle deelnemers aan de Vierdaagse heeft de dienst Communicatie honderd wandelaars benaderd die deze laatste wandeldag herkenbaar over het parcours willen lopen. Deze deelnemers hebben ieder een vaantje met een nummer. Over iedere wandelaar met het vaantje is een toelichting gemaakt waarom zij dit jaar met een vaantje mogen lopen. Zo kunnen de toeschouwers eerder de jongste deelnemer en de oudste debutant herkennen uit al die duizenden wandelaars. Download het boekje Bijzondere lopers en 'spot' deze uitgelichte loper.

Donderdag 21 juli - bezoekersinfo voor vrijdag

De kaarten voor de tribunes op de Via Gladiola zijn helaas uitverkocht. Wilt u graag langs de route staan, kom dan op tijd en maak gebruik van openbaar vervoer. Naast Nijmegen hebben ook de andere doorkomstgemeenten een speciaal programma. In het document Doorkomsttijden kunt u zien hoe laat de stoet door de verschillende gemeenten trekt. Let op: de finishlocatie Wedren is alleen toegankelijk voor de wandelaars. Als u elkaar weer ontmoeten in het centrum van Nijmegen, spreek dan af op de Meet&Greet.

Voor alle mensen die thuisblijven en wel graag iets van de vierdaagsesfeer willen meemaken, wijzen we op de live uitzending op NPO2 door de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland. Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens presenteren de uitzending. Deze is van 07.00 uur tot 18.15 uur.

Donderdag 21 juli - finishtijd verlengd

Om 16.15 uur is bekendgemaakt dat de finishtijd verlengd wordt met een half uur. De registratiebureaus zijn open tot 17.30 uur.

Donderdag 21 juli - Laatste Ereronde van start

De vierde en laatste Ereronde start vanmiddag om 17.00 uur vanaf de Wedren. 25 wandelaars lopen het 50 kilometer parcours van de laatste Vierdaagsedag, de Dag van Cuijk. Om 02.30 uur wordt de groep terugverwacht. Na een korte rust starten ze vervolgens, gelijk met de overige deelnemers, opnieuw aan de Dag van Cuijk. Lees verder...

Woensdag 20 juli - bericht voor de wandelaar

Eet bij elke pauze, drink de hele dag. Vanmiddag (kleine) kans op een onweersbui. Houd voor berichten de lichtkranten onderweg en op de Wedren in de gaten.

Dinsdag 19 juli - waterpunten op woensdag

Op de tweede wandeldag zal de Vierdaagse-organisatie op diverse punten de wandelaars voorzien van water: Medische post Wijchen en Medische post Beuningen (zelftap), NRK Post café restaurant Niftrik en NRK Post café restaurant Druten, in Bergharen en in Deest heeft de 55 km een zelftap, op de Wilgelminalaan Beuningen, verzorgt Vitens/VVGO water, bij Bijsterhuizen (Wijchen) deelt Defensie bekers uit en op het laatste deel van de route worden flesjes water uitgereikt in de Kanaalstraat.

Dinsdag 19 juli - Vierdaagse in cijfers

De eerste wandeldag zit erop. Vanwege het warme weer werden de wandelaars een half uur langer in de gelegenheid gesteld om te finishen. 45.960 deelnemers bereikten de finish. 1206 mensen (2,56%) vielen op dag 1 uit. Dat is een iets hoger percentage dan de voorgaande drie jaar. Iedere dag wordt het uitvalcijfer op facebook geplaatst, vermeld op de barometer op Wedren en op de pagina Vierdaagse in cijfers.

Dinsdag 19 juli - woensdag eerder starten voor de 30, 40, en 40 Heumensoord

De organisatie heeft besloten om op de tweede wandeldag de 30km (blauw) , 40km (geel) en 40km (groen, starten vanaf Heumensoord) een half uur eerder te laten starten. De 50/55km start op de reguliere tijd. Advies aan alle wandelaars: Eet en drink vanavond goed. Maak morgen in de koelte van de ochtend kilometers. Blijf drinken.

Starttijden woensdag 20 juli
starttijd 55/50km: 04.00 - 04.45 uur
nieuwe starttijd 40km: 04.30 - 05.45 uur (1ste starttijd)
nieuwe starttijd 40km: 05.30 - 06.45 uur (2de starttijd)
nieuwe starttijd 30km: 06.45 - 08.00 uur

starttijd Groepen 55km: 04.00 - 04.15 uur
starttijd Groepen 50km: 04.15 - 04.45 uur
nieuwe starttijd Groepen 40 km: 04.15 - 05.15 uur 
nieuwe starttijd Groepen 30 km: 06.30 - 07.15 uur 

nieuwe starttijd militaire deelnemers Heumensoord (40 groen): 04.00 - 6.30 uur

De registratiebureaus zijn woensdag een half uur eerder open: van 11.30 - 17.00 uur

Maandag 18 juli - Advies aan de wandelaar

Vanmorgen is er overleg geweest van het weeradviesteam - bestaande uit hoofd medische dienst, een inspanningsfysioloog, een sportpsycholoog en een meteoroloog - over het te verwachten weer. Vanwege de weersvoorspellingen voor vandaag en morgen adviseren we de wandelaars het volgende te doen. Draag een pet en gebruik zonnebrand. Drink vandaag een halve liter extra. Voor morgen adviseren we u de hele dag door te drinken. Maak gebruik van de waterpunten die er onderweg zijn om uw bidon bij te vullen.

Zondag 17 juli - Feestelijke parade trekt vele duizenden kijkers

‘I hearby declare the 100th Four Days Marches for open’. Met die woorden opende marsleider Johan Willemstein zondagmiddag op een gezellig drukke start- en finishlocatie De Wedren de langverwachte feestelijke 100ste Vierdaagse.

De officiële opening volgde op de nieuwe straatparade dwars door het oostelijk deel van de binnenstad van Nijmegen. Zo’n 1.800 wandelaars, militairen en agenten liepen zondagmiddag vanaf Lent, over de Waalbrug, door de straten van de Nijmeegse binnenstad. Zij werden begeleid door vele (militaire) muziekkorpsen uit onder meer Nederland, Zweden, Engeland en Frankrijk. Lees verder...

Zaterdag 16 juli - Een tweede koninklijke onderscheiding!

Volkomen onverwacht werd bestuurslid Technische Zaken Gerard Beelen zaterdag tijdens de openingsvergadering van het Uitvoerend Comité benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij werd verrast door burgemeester Ina Leppink-Schuitema van Montferland die hem roemde om zijn inzet voor verschillende organisaties. Een zeer terechte onderscheiding voor al het werk dat hij voor onze organisatie alleen al doet!

Zaterdag 16 juli - Koninklijke onderscheiding voor Johan Willemstein

We zijn zeer vereerd om onze marsleider Johan Willemstein te kunnen feliciteren met zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Johan Willemstein ontvangt deze koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange verdiensten als vrijwilliger ten behoeve van de wandelsport, in het bijzonder de Vierdaagse. We zijn dan ook heel trots en dankbaar voor zijn tomeloze inzet.

Zaterdag 9 juli - Nederland neemt aanloop naar 100ste Vierdaagse

Voor ruim 1.300 wandelaars uit alle windstreken is de 100ste Vierdaagse al begonnen. Vanuit alle Nederlandse provinciehoofdsteden zijn 1.275 wandelaars zaterdagochtend op pad gegaan naar Nijmegen. Vanuit Kopenhagen (Denemarken) zijn zo’n 85 Deense, Zweedse, Noorse en Nederlandse militairen al sinds een week onderweg naar ’s werelds Vierdaagsehoofdstad. Lees verder...

Vrijdag 8 juli - Bezoek een van de Jubileumconcerten

Op zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 juli zal de Marinierskapel der Koninklijke Marine een jubileumconcert verzorgen in concertgebouw De Vereeniging. De voorstelling van zaterdag is van 16.00 - 17.15 uur, op zondag van 18.45 - 20.00 uur en op maandag van 20.00 - 21.15 uur. Heeft u interesse om dit speciale jubileumconcert op zaterdag of maandag bij te wonen, dan kunt u vanaf 11 juli tijdens de openingstijden van de Stadsschouwburg bij de kassa voor €1,00 een kaartje bemachtigen. Voor de voorstelling van zondag zijn de kaartjes alleen te verkrijgen voorafgaand aan het concert, tussen 16.30-18.00 uur bij de Vereeniging. Voor kaartjes voor alle data geldt: op=op. Lees verder...

Donderdag 7 juli - Veel Vierdaagsenieuwtjes op persconferentie

In Museum Het Valkhof vond vandaag de persconferentie ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse plaats. Onder grote belangstelling van media en relaties deed de organisatie onder meer haar visie op duurzaamheid uit de doeken, werd er een overzicht gegeven van de vele creatieve initiatieven naar aanleiding van de jubileumeditie en werden natuurlijk de laatste feiten en cijfers gepresenteerd. Lees er alles over bij Persberichten.

Donderdag 30 juni - VierdaagseMagazine op de deurmat met voucher expositie

Dankzij de genereuze medewerking van PostNL ontvangen alle deelnemers met startlocatie Wedren het Vierdaagse Magazine volgend weekend thuis in de brievenbus. Iedereen die start vanaf Heumensoord ontvangt het magazine op Heumensoord. In het magazine vindt u ook de voucher waarmee een wandelaar gratis toegang krijgt tot de expositie in Museum Het Valkhof. Wilt u al eerder naar het museum? Op vertoon van uw bevestiging van inschrijving ontvangt u ook gratis entree. Op de website van Museum Het Valkhof vindt u meer informatie over deze mooie actie.

Donderdag 16 juni - Koning bezoekt slotdag Vierdaagse!

Zojuist heeft de RVD een persbericht naar buiten gebracht waarin staat dat Zijne Majesteit de Koning op vrijdag 22 juli aanwezig zal zijn bij ons evenement. De organisatie is verheugd met dit nieuws en kijkt uit naar het koninklijk bezoek. Lees verder...

Woensdag 8 juni - Groot enthousiasme voor Vierdaagse Stertochten

Op 9 juli 2016 om 10.00 uur starten in heel Nederland 669 wandelaars met de eerste etappe van de Stertochten. Dit zijn estafettewandelingen vanuit de twaalf provinciehoofdsteden naar Nijmegen, waar op 19 juli 2016 de 100ste Vierdaagse begint. Lees verder...

Dinsdag 7 juni - Vierdaagsewijn te koop!

De eerste wijn afkomstig uit de Vierdaagsewijngaard in Groesbeek is te bestellen in de webshop van wijnhoeve De Colonjes. Om zo veel mogelijk wandelaars te laten genieten van onze wijn, is het slechts mogelijk om maximaal twee flessen te bestellen. De oplage is namelijk beperkt én genummerd als gelimiteerde serie.

Vrijdag 3 juni - Vierdaagse zorgt voor positief sentiment en nieuwe vrienden

Bijna vier op de tien deelnemers maakt dankzij de Vierdaagse Nijmegen nieuwe vrienden. Ook roept het evenement veel positieve gevoelens op. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek van Nienke Lammertink (studente sociologie) en Koen Breedveld (bijzonder hoogleraar Sportsociologie) van de Radboud Universiteit. Op het jubileumsymposium ‘Wie wandelt wordt 100’ presenteren zij de resultaten. Lees verder...

Dinsdag 17 mei 2016 - Vierdaagse Sponsorloop breekt nu al alle records

Meer deelnemers, meer donateurs, meer goede doelen. Met nog ongeveer twee maanden te gaan voor de 100ste editie hebben al meer Vierdaagse deelnemers dan ooit zich aangemeld voor een profielpagina bij website www.devierdaagsesponsorloop.nl. Was de eindstand tijdens de Vierdaagse in 2015 nog 573 deelnemers, nu zijn er al meer dan 600 deelnemers die hun wandelprestatie aan een goed doel koppelen. De Vierdaagse Sponsorloop helpt Vierdaagse-deelnemers om op een simpele en doeltreffende wijze hun deelname aan de Vierdaagse ook te gebruiken om geld in te zamelen voor een door hen zelf gekozen goed doel. Lees verder...

Maandag 9 mei - Heel Nederland wandelt naar Nijmegen

Met als thema ‘Heel Nederland wandelt naar Nijmegen’ klinkt op zaterdag 9 juli om 10.00 uur bij alle twaalf provinciehuizen van Nederland het startschot van de Jubileum Stertochten voor de 100ste Vierdaagse, wandelingen vanuit de provinciehoofdsteden naar Nijmegen. De wandelingen eindigen daar dan op zondag 17 juli, tijdens een feestelijke Parade door de binnenstad waarmee de jubileumweek van de 100ste Vierdaagse wordt geopend.
Tijdens de Stertochten brengen groepen wandelaars in estafette hun provincievlag naar Nijmegen. Daarmee benadrukken zij dat heel Nederland betrokken is bij de jubilerende Vierdaagse, maar ook dat het in heel Nederland mooi wandelen is, vooral op de bestaande Lange-Afstand-Wandelpaden.
Het aantal deelnemers per provincie is onder andere afhankelijk van de afstand en van de route. Hierbij staat veiligheid voorop, maar ook de aantrekkelijkheid van de wandelomgeving speelt mee. De organisatie van de Stertochten is in handen van ervaren tochtorganisatoren, aangesloten bij Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN). Meedoen? Schrijf je dan zo snel mogelijk in, want zowel voor afzonderlijke etappes, als voor de totale wandelingen geldt: vol = vol. De online inschrijving eindigt op 31 mei 2016, of zoveel eerder als alle Stertochten zijn volgeboekt. Een overzicht van alle etappes per provincie en de link naar het online inschrijfformulier vind je op de infopagina van de KWBN

Donderdag 5 mei - Zin in een praatje? Uw mening gevraagd!

De Vierdaagse is ieder jaar weer een sportief feest. Wandelaars praten met elkaar, met omstanders en met familieleden en bekenden over ‘hun Vierdaagse’. Zo geeft de Vierdaagse aanleiding tot letterlijk duizenden ontmoetingen en gesprekjes. De vraag is wat al die ontmoetingen betekenen voor de wandelaar? Wie praat nu eigenlijk met wie en waarover? En komen er bijvoorbeeld nieuwe vriendschappen uit voort? Of heeft u juist helemaal geen behoefte aan een praatje tijdens het lopen? Koen Breedveld, hoogleraar sportsociologie aan de Radboud Universiteit, is in deze vragen geïnteresseerd en hoort graag uw ervaringen. Laat het ons weten door de enquête in te vullen.
Op 3 juni worden de uitkomsten gedeeld bij het Vierdaagse-symposium aan de Radboud Universiteit. Alvast bedankt voor het invullen!

Donderdag 28 april - Annuleren of betalen: doe het uiterlijk 30 april!

Mocht u ingeloot zijn en nog niet hebben betaald, ga dan snel naar Mijn Vierdaagse om te betalen. Als we 30 april geen inschrijfgeld hebben ontvangen, dan kunt u niet meer meedoen. Heeft u een vervelende blessure opgelopen, een vakantie cadeau gekregen die precies in de Vierdaagseweek valt of heeft uw beste vriendin bedacht om te gaan trouwen op vrijdag 22 juli? Met andere woorden: bent u om welke reden dan ook verhinderd om deel te nemen aan de 100ste editie? Stuur dan een e-mail naar administratie@4daagse.nl. Mocht u nog geld terug willen van de Vierdaagse, dan moeten uiterlijk 30 april uw annulering ontvangen zijn. Daarna wordt er geen inschrijfgeld meer geretourneerd.
Inschrijvingen zijn persoonlijk en niet overdraagbaar. Verzoeken om startbewijzen aan iemand anders te geven hebben dus geen zin. We houden er met het aantal inschrijvingen al rekening mee dat er verschillende mensen geen gebruik zullen maken van hun startbewijs. Daarom is de limiet aan inschrijvingen altijd hoger dan het aantal deelnemers waarvoor het parcours geschikt is. Boos worden op mensen die op zondag of maandag hun startbewijs niet komen ophalen is dus niet nodig.

Vrijdag 8 april - Loting 100ste Vierdaagse

De afgelopen week zijn de laatste annuleringen verwerkt en is het bestand nagespeurd op dubbele inschrijvingen. Het resultaat is dat het totaal aantal inschrijvingen teruggebracht is naar 54.325. Van hen hadden er 32.599 direct recht op een startbewijs. Met een vooraf ingestelde inschrijflimiet van 50.000 worden er vandaag 17.401 resterende startbewijzen verloot. Uiteindelijk krijgen 4.325 mensen het bericht dat ze helaas zijn uitgeloot. Vanmiddag zal de notaris de loting uitvoeren. Aan het einde van de middag/begin van de avond krijgen alle deelnemers aan de loting (21.726) bericht per e-mail. Lees verder...

Dinsdag 15 maart - Loting is een feit: 50.000 inschrijvingen gepasseerd

Op maandag 14 maart is de limiet van 50.000 inschrijvingen overschreden. Dit betekent dat er geloot gaat worden onder alle inschrijvers die volgens artikel 7 van het Limiteringsprotocol niet verzekerd zijn van deelname. Heeft u zich nog niet ingeschreven? Inschrijven voor de 100ste Vierdaagse kan nog tot en met vrijdag 1 april. Een week later, op vrijdag 8 april vindt onder toeziend oog van de notaris de loting plaats. In januari 2014 heeft Stichting DE 4DAAGSE aangekondigd dat er voor de 100ste Vierdaagse een ‘gewogen loting’ zal plaatsvinden. Daarbij geldt: hoe vaker u (met succes) heeft deelgenomen, hoe meer kans u heeft ingeloot te worden. Als u voor beloning 1 staat ingeschreven krijgt u één kans. Iemand die voor beloning 23 ingeschreven staat, krijgt 23 kansen. Het is voor ons niet mogelijk om bij de loting rekening te houden met speciale wensen van iedere inschrijver. Wanneer iedereen bijvoorbeeld zou doorgeven met wie hij of zij wil lopen, wordt de loting voor ons onuitvoerbaar. Na afloop van de loting wordt de uitslag bekend gemaakt via Mijn Vierdaagse. Daarnaast krijgen alle deelnemers persoonlijk bericht per e-mail (als er een e-mailadres bekend is) of anders per brief. Klik hier voor meer informatie over de loting.

Vrijdag 11 maart - Kindercorrespondent zoekt 100 jonge Vierdaagselopers

Kindercorrespondent Tako Rietveld (bekend van het Jeugdjournaal) gaat deze zomer meedoen aan de 100ste Vierdaagse. Dit doet hij samen met 100 enthousiaste kinderen geboren in het jaar 2004. Met hen maakt hij reportages en interviews bij de start, finish en onderweg. Ook andere media, kranten radio- en tv-programma's zullen aandacht aan de Jonge Honderd besteden. De kinderen worden extra in het zonnetje gezet. Bedoeling is wel dat deze kinderen en hun begeleiders zoveel mogelijk als groep lopen. Deelnemers aan dit project krijgen speciale shirts zodat iedereen ook goed herkenbaar is. Om te zorgen dat iedereen goed voorbereid aan de start verschijnt, wordt er een oefen- en kennismakingsmiddag georganiseerd.
Sta jij ingeschreven voor de Vierdaagse, ben je geboren in 2004 en heb je zin om met 99 andere kinderen te wandelen, zingen en extra in het zonnetje gezet te worden, stuur dan een e-mail naar: vierdaagse@kindercorrespondent.nl en geef je op. De eerste 100 kinderen die zich aanmelden worden toegelaten. Het team van Kindercorrespondent heeft er ontzettend veel zin in en kijkt uit naar jullie mails!

Woensdag 2 maart - Vierdaagsebos krijgt eigen wandeltocht en monument

Het Vierdaagsebos in Park Lingezegen krijgt een eigen wandeltocht in de vorm van een klavertje vier. Omdat de tocht vier verschillende afstanden kent, is deze zowel voor gezinnen met kinderen als voor ervaren (Vierdaagse)wandelaars een leuke uitdaging. De eerste editie van de Vierdaagsebos Wandeltocht wordt op zondag 17 april 2016 gelopen. Lees verder...

Vrijdag 26 februari - Al bijna 30.000 wandelaars voor 100ste Vierdaagse

Al bijna 30.000 wandelaars ingeschreven voor de 100ste Vierdaagse. De eerste inschrijfperiode sluit vrijdag 26 februari om 24:00 uur. Vlak voor de sluiting van de eerste inschrijfperiode staan 8.640 personen ingeschreven voor de 30 km (blauw), 10.596 personen voor de 40 km (geel), 4.362 personen voor de 40 km (groen) en 1.860 personen voor de 50 km (rood). De belangstelling voor de 55 km (oranje)-afstand die ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse eenmalig is teruggebracht in het routeschema, is tot nu toe met 2.954 inschrijvingen onverwacht groot. Voor de verschillende afstanden separaat gelden overigens geen deelnemerslimieten. Maandagochtend 29 februari om 08:00 uur start de tweede inschrijfperiode. In deze periode, die duurt tot en met vrijdag 1 april (24:00 uur), is inschrijving mogelijk voor iedereen. Ook deelnemers voor wie de eerste inschrijfperiode was ingericht, kunnen dan alsnog inschrijven. Lees verder...

Maandag 1 februari - Start inschrijving 100ste Vierdaagse

De inschrijving voor de 100ste Vierdaagse is vanochtend om 08.00 uur van start gegaan. Rond 18.00uur vanavond hebben we al zo’n 8.000 inschrijven ontvangen. Meer dan 800 wandelaars hebben hierbij gekozen voor de eenmalige keuze-afstand van 55 km. Tip: Inschrijven doe je niet via Mijn Vierdaagse, maar via de button ‘Start hier uw inschrijving’ op de homepage van onze website. Inschrijven kan nog tot en met vrijdag 1 april.

Donderdag 14 januari - presentatie plannen 100ste Vierdaagse

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst hebben Stichting DE 4DAAGSE en Stichting 100ste Vierdaagse haar plannen voor de 100ste editie van de Vierdaagse gepresenteerd aan media en relaties. Benieuwd naar alle activiteiten die dit jaar voor een extra feestelijke editie gaan zorgen? Lees dan voor meer informatie de persberichten.

Maandag 11 januari - Inschrijving Via Vierdaagse gestart

Vanaf deze ochtend is het mogelijk om in te schrijven voor het trainingsprogramma Via Vierdaagse. Wilt u voor de eerste keer de Vierdaagse gaan lopen en wilt u op een verantwoorde manier starten? Speciaal voor u bieden we het unieke trainings- en begeleidingsprogramma Via Vierdaagse aan. Kijk voor de voorwaarden op www.viavierdaagse.nl. Er zijn in totaal 1650 plaatsen beschikbaar.

Woensdag 6 januari - Vierdaagse Nijmegen grootste evenement

Vierdaagse Nijmegen blijft grootste evenement Vierdaagse Nijmegen behaalt in 2015 wederom de eerste plaats in de TOP100 van de Respons Evenementen Monitor. Daarmee blijft de Vierdaagse, de combinatie van de afstandsmarsen en de feesten, het grootste vrij toegankelijke evenement in Nederland. Lees verder...

Dinsdag 5 januari - Nijmegen krijgt Vierdaagseplein

In het jaar dat in en rond Nijmegen de 100ste Vierdaagse wordt gelopen, wordt het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld geëerd met een plein.
Nog voor de Vierdaagse in juli zal het Julianaplein, dat deel uitmaakt van de start- en finishlocatie van de Vierdaagse, officieel ‘Vierdaagseplein’ heten.
Tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen reikte burgemeester Hubert Bruls namens het gemeentebestuur het ‘verjaardagscadeautje’, in de vorm van een officieel straatnaambord, over aan een volledig verraste Johan Willemstein, voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE.
Het is voor het eerst sinds 1925, toen Nijmegen voorgoed de thuisstad werd van de Vierdaagse, dat een straat- of pleinnaam is gerelateerd aan het wandelevenement.
“En maakt u zich geen zorgen over koningin Juliana. Zij blijft in herinnering met het naastgelegen ‘Julianapark’”, stelt burgemeester Bruls de Nijmegenaren gerust. Het Julianapark maakt overigens ook deel uit van de start- en finishlocatie aan de Wedren.

Dinsdag 15 december - Reglementen voor 100ste Vierdaagse vastgesteld

De inschrijving voor de 100ste Vierdaagse, van 19 tot en met 22 juli 2016, gaat op maandag 1 februari 2016 om 08.00 uur open. De reglementen voor de 100ste Vierdaagse zijn nu definitief vastgesteld. De inschrijflimiet is bepaald op 50.000. Lees verder...

Woensdag 14 oktober - De druiven zijn zoet

Vierdaagselopers hoef je niet te leren wat doorzetten is. ‘Willen is kunnen’, het aloude Vierdaagse adagium kreeg nog eens kracht bijgezet door een vijftiental leden van de Vereniging Gouden Kruisdragers Vierdaagse en van het Uitvoerend Comité (vrijwilligers) van Stichting DE 4DAAGSE, die in regen en wind en bij lage herfsttemperaturen in drie uur tijd de halve hectare Vierdaagsewijngaard bij Groesbeek van al zijn druiven ontdeed. De wijngaard werd in 2013 aangelegd in het kader van de duurzaamheidsmaatregelen die de organisatie neemt, in combinatie met een oog op de 100ste Vierdaagse in 2016.
“Een bijzonder geslaagde actie”, jubelde Cees Verhoeven, met zijn broer Freek baas van wijncentrum De Colonjes, die de Vierdaagsewijngaard beheert. Om negen uur ’s morgens trad de plukbrigade aan. Ondanks de regen beloofden ze elkaar en de aanwezige ‘vaste’ plukploeg van de Colonjes pas te zullen stoppen als alle druiven geoogst waren. “Een mooie oogst”, zegt wijnbouwer Verhoeven, “het zijn er veel, ze zijn sappig en het suikergehalte is optimaal. Dat wordt lekkere wijn.”
En passant werd tussen de wijnranken in door de gelegenheidsplukbrigade ook nog een prachtige naam voor de eerste Vierdaagsewijn bedacht. Colonjes Centième Quatre Jours 2016 wordt gesuggereerd richting het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE.
Nu de druiven binnen zijn, kan het vinificatieproces beginnen. In de kelders van de Colonjes wordt het suikergehalte bepaald, dan worden de druiven geperst, het druivensap gezuiverd, waarna het gistingsproces kan beginnen. Volgend voorjaar wordt de wijn gebotteld en in april/mei zijn de eerste flesjes te verwachten. Hoe de ‘Colonjes Centième Quatre Jours 2016’ op de markt wordt gebracht, is nog onderwerp van gesprek.

Meedoen aan de Vierdaagse in 2017?
Vanaf januari 2017 vindt u hier de reglementen voor de 101ste Vierdaagse.

banner web LA

webshop banner

Disclaimer | Cookies | 2016 © Vierdaagse